commuscoop

Commuscoop

Uw instrument voor arts-patiënt communicatie
Home » Geen categorie » Alternatieve geneeswijzen: baat het niet, dan schaadt het niet?

Alternatieve geneeswijzen: baat het niet, dan schaadt het niet?

Acupunctuur, homeopathie, osteopathie, haptonomie,…. Voor de reguliere arts zijn deze alternatieve geneeswijzen veelal een ver-van-hun-bed verhaal. Patiënten bezoeken echter regelmatig alternatieve genezers en het is goed dat artsen er meer over weten.

Als je hier met artsen over praat, is het eerste dat ze willen weten: kan het kwaad? En dan: zijn er bewijzen voor de effectiviteit? Van de meeste alternatieve geneeswijzen is onvoldoende wetenschappelijk bewijs bekend en daarom wijzen veel artsen het af. Of er zijn twijfels over de objectiviteit van de onderzoeken, bijvoorbeeld omdat die alleen maar positief effect laten zien.

Artsen gruwen dan ook van alternatieve genezers die bij ernstige ziekten beweren dat zij een beter alternatief kunnen bieden dan de reguliere geneeskunde. Patiënten wordt zo goede en soms zelfs levensreddende zorg ontzegd met mogelijk fatale afloop. Het verhaal van Sylvia Millecam zit nog bij velen vers in het geheugen…

Maar ontkennen dat er alternatieve geneeswijzen zijn, is de kop in het zand steken. Zeker mensen met een chronische aandoening proberen vaak één of meer alternatieve geneeswijzen uit. Op zoek naar verlichting en mogelijk zelfs verlossing, proberen veel mensen meerdere mogelijkheden uit. En veel mensen hebben ook baat bij alternatieve behandelingen. Daarbij speelt zeker mee dat een alternatieve genezer vaak meer tijd maakt voor een patiënt dan een reguliere arts. Meer tijd en dus meer aandacht kan op zichzelf al een helende werking hebben. We noemen dit wel het Hawthorne-effect.

Ik pleit ervoor dat artsen en patiënten bespreken als iemand (ook) alternatieve genezers bezoekt. Zodat de arts ontdekt wat de patiënt daar zoekt of vindt. Zodat de patiënt haar/zijn verhaal kwijt kan over de beleving van de ziekte en de hoop op genezing. Het geeft een completer beeld van de patiënt als mens. Want de holistische aanpak vanuit veel alternatieve geneeswijzen waarin de mens als geheel wordt bekeken en niet alleen de ziekte, voelt voor velen fijner dan gezien worden als ‘de kankerpatiënt’ of ‘die mevrouw met reuma’….