commuscoop

Commuscoop

Uw instrument voor arts-patiënt communicatie
Home » Geen categorie » De macht der gewoonte

De macht der gewoonte

We herkennen het allemaal: de macht der gewoonte. Hoe lastig is het om ongezonde gewoonten af te leren (ongezond eten, roken, te veel alcohol) en gezonde gewoonten aan te leren (bewegen, gezond eten, stoppen met roken)? Hierover sprak ik laatst met een groep huisartsen in opleiding. Ik zette hen aan eerst hierover na te denken bij zichzelf: dokters zijn immers gewoon mensen en kennen de macht der gewoonte maar al te goed uit eigen ervaring.

Door er als arts over na te denken hoe jij zelf met gezonde en ongezonde gewoonten omgaat, is het makkelijker je in te leven als een patiënt tegenover je worstelt met overgewicht of een rookverslaving. Want hoe kun je die ondersteunen als arts?

Daar komt motiverende gespreksvoering om de hoek kijken. Elementen zijn: empathie en begrip tonen, benadrukken wat er allemaal al goed gaat, uitlokken dat de patiënt gaat denken en praten in termen van: ik wil, ik kan, ik ga, ik zal, ik moet….. En geduld helpt ook, want het lukt meestal niet in 1x. En een kleine troost: bij elke stop-poging van rokers, wijst onderzoek uit, neemt de kans toe dat het daadwerkelijk gaat lukken. Dus: volhouden!

Het is als het inslijten van een olifantenpaadje (zie foto) maar dan in onze hersenen: een nieuw pad is niet in 1x gemaakt. Nieuw gedrag moet minstens 40x herhaald worden voor het een nieuwe gewoonte kan worden. Het olifantenpaadje moet dus eerst vaak genoeg bewandeld worden voor het nieuwe gedrag min of meer vanzelf gaat!