commuscoop

Commuscoop

Uw instrument voor arts-patiënt communicatie
Home » Geen categorie » Mindfulness voor dokters én patiënten

Mindfulness voor dokters én patiënten

Wat bijzonder om met een groep artsen te praten over mindfulness. Hoe kun je het als arts inzetten in je dagelijkse werk? Hoe kan het je helpen de hectiek en heftigheid van je werk aan te kunnen? En hoe hoe kun je het inzetten voor je patiënten? Wanneer kun je adviseren iets met mindfulness te gaan doen? Bij welke klachten helpt dat?

Mindfulness gaat over aandacht en opmerkzaamheid voor dat wat er op het moment gebeurt. In het heden dus. Want hoe vaak zijn we met onze gedachten niet in het verleden: had ik niet beter….; waarom is mij dat overkomen; als hij nou dat had gedaan…. We herkauwen het verleden dat het een lieve lust is, zonder dat we één ding kunnen veranderen. Of we zitten met onze gedachten in de toekomst: hoe zal het morgen gaan met….; wat zullen ze wel niet van me denken…straks moet ik nog even…. We filosoferen over het grote onbekende wat nog gaat komen, terwijl het enige wat we kunnen beïnvloeden is NU.

In de hectische werkdag van een arts kan het een weldaad zijn af en toe even de zorgen en de to-do-lijstjes los te laten en even te focussen op NU: je ademhaling, je lijf, je omgeving. Dat kun je heel kort tussen de patiënten door doen, of wat uitgebreider in een pauze. Voor de een is een wandeling perfect om even uit het hoofd en in het NU af te dalen. Voor een ander is een korte meditatie fijn. Weer een ander kiest er misschien voor een handeling die ze heel vaak doet, een keer met volle aandacht en alle zintuigen alert uit te voeren, bijvoorbeeld je handen wassen of een kop thee drinken.

Mindfulness is de tegenpool van de automatische piloot, waar we heel wat tijd in vertoeven. En dat is prima en een zegen: als we bij álles mindful zouden zijn, zou dat veel energie en tijd kosten. Maar zo af en toe uit het hoofd en met de volle aandacht bij NU werkt als een frisse douche, waarna je weer vol energie je patiënten te woord kan staan.

Ook voor patiënten kan mindfulness, of aanverwante zaken als yoga en meditatie, een welkome aanvulling zijn op de medische en leefstijladviezen van de arts. De groep artsen met wie ik dit besprak dacht bijvoorbeeld aan het inzetten van mindfulness bij klachten als burn-out, overspannenheid, angsten, paniekaanvallen, slaapproblemen, stemmingsklachten, onverklaarde klachten en verslaving. Het levert meer energie, positiviteit en concentratie op. Het geeft meer inzicht in je eigen gedachtestroom waardoor je het niet altijd zo serieus meer neemt en er wat meer afstand van kunt nemen, Want we zijn niet onze gedachten, we hebben alleen gedachten.