commuscoop

Commuscoop

Uw instrument voor arts-patiënt communicatie
Home » Geen categorie » Onzekerheid in de spreekkamer

Onzekerheid in de spreekkamer

Als arts wil je graag mensen helpen en dat wil je graag goed doen. Maar soms slaat de onzekerheid toe: kan ik deze persoon wel voldoende helpen, weet ik wel wat er aan de hand is en wat de beste behandeling is? Onzekerheid dient zich in vele vormen aan.

Ten eerste kan onzekerheid komen vanuit lacunes in de kennis. Zeker als je nog in opleiding bent of pas begonnen bent in een nieuwe baan, zijn veel dingen nog nieuw. Dan is er studie nodig en ervaring opdoen. En de supervisie van een ervaren arts is dan cruciaal.

Een tweede vorm van onzekerheid is als de presentatie van klachten door een patiënt ‘niet klopt’. Als arts voel je dat er iets niet pluis is, maar je kunt het niet direct duiden. Zowel beginnende als ervaren artsen hebben zo’n ‘niet pluis gevoel’ en dat kan soms aanvoelen als onzekerheid. Het helpt dan om hardop te denken, met een collega te sparren en je gedachten en gevoelens te onderzoeken. Deze vorm van onzekerheid is een waardevol instrument dat elke arts serieus moet nemen.

Een derde soort onzekerheid ligt in de persoon van de arts en is vaak diep verankerd is diens persoonlijkheid en roots:uit wat voor familie kom je? Heb je je hele leven geliefd en veilig gevoeld of ongewenst en het buitenbeentje in de familie? Hoe ben je opgevoed? Was er ruimte voor onzekerheid of moest je ‘niet zeuren en doorgaan’? Hoe hoog lag de lat in jouw familie: was alleen de top bereiken goed genoeg? Hoe heb je leren omgaan met falen en fouten? Was daar ruimte voor?

Een vierde vorm van onzekerheid is gekoppeld aan de interactie met een andere persoon: roept deze patiënt weerstand bij jou op? Word je onzeker van een veeleisende patiënt? Heeft een patiënt een verschillende culturele achtergrond waardoor je onzeker bent over diens gewoonten en normen en niet weet of je het niet per ongeluk ‘fout’ doet?

Wat helpt om te dealen met onzekerheid in de spreekkamer:

  • Kennis vergaren over je vakgebied en leren van ervaren collega’s.
  • Je realiseren dat een deel van je onzekerheid een belangrijke tool is en een signaal dat iets ‘niet pluis’ is.
  • Inzicht krijgen in wie je zelf bent als arts, je eigen overtuigingen hoe ‘het hoort’, je eigen kwaliteiten maar ook je valkuilen.
  • Bewust zijn van je positie in de communicatie en die zo nodig bewust aanpassen (probeer je de ander te overtuigen, ga je voor samenwerking of leg je de verantwoordelijkheid terug?)

Koester dus je onzekerheid en maak er je kracht van!