commuscoop

Commuscoop

Uw instrument voor arts-patiënt communicatie
Home » Geen categorie » Placebo en nocebo: de kracht van je eigen lichaam?

Placebo en nocebo: de kracht van je eigen lichaam?

Onlangs zond het programma Focus een interessante documentaire uit over het placebo-effect. Fascinerend dat nep-pillen wielrenners sneller doen fietsen, chronische darmklachten doen verbeteren en zelfs Parkinson-klachten (tijdelijk) verbeteren. Wat mij (als warm voorstander van een empathische en luisterende houding van de arts) nog meer fascineerde: aandacht voor de patiënt en een luisterend oor gaven óók een placebo-effect. Sterker: als de arts negatief praat over de aandoening, sombere voorspellingen maakt en/of weinig of geen invoelvermogen toont, dan genezen patiënten minder goed! Dat laatste heet het nocebo-effect.

Wat is dat toch? De kracht van nep-pillen en de kracht van een vriendelijk woord? De documentaire van Focus laat zien dat het niet alleen de suggestie is dat je een echt werkend medicijn inneemt. Want ook als mensen wisten dat er geen werkzame stoffen in de pil zaten, verbeterde toch een meerderheid van een groep patiënten met darmklachten.

Gaat het misschien basaal om de kracht van het geloof dat je beter KAN worden? Ook als je een nep-pil gebruikt, kan die toch je hersenen de prikkel geven: je KUNT beter worden! En een arts die positief met je meedenkt, benadrukt wat er allemaal nog wél kan en begrip toont voor je situatie, die versterkt mogelijk je zelfvertrouwen en je geloof dat je daadwerkelijk beter kan worden.

En hoe funest werkt het dan als artsen niet hun medeleven tonen, geen ruimte geven voor het verhaal van de patiënt en benadrukken wat allemaal bijwerkingen kunnen zijn of hoe de klachten erger kunnen gaan worden…..? Dit ondermijnt juist het zelfvertrouwen van de patiënt en diens geloof dat het beter kan worden.

Als arts kun je heel makkelijk gebruik maken van deze genezende kracht die elke patiënt in zich heeft. Medeleven en begrip tonen, ruimte bieden aan het verhaal van de patiënt (hoe is het om deze klachten te hebben?), onderzoeksresultaten zo veel mogelijk positief te vertellen (uw hart doet het uitstekend, uw longen werken als die van een jonge meid!) en benadrukken wat er wél mogelijk is en positief blijven over de kansen op genezing.