commuscoop

Commuscoop

Uw instrument voor arts-patiënt communicatie
Home » Geen categorie » Positieve gezondheid

Positieve gezondheid

Is gezondheid de afwezigheid van ziekte? Of is gezondheid een complexer begrip? Ik pleit voor dat laatste. Je kunt je namelijk gezond voelen op verschillende manieren en terreinen. Het begrip ‘positieve gezondheid’ past daar beter bij. Grondlegger Machteld Huber definieert positieve gezondheid als:

“Het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren”.

Op www.mijnpositievegezondheid.nl kun je zelf testen hoe jij je gezondheid ervaart. Je krijgt 42 vragen over verschillende aspecten van het leven. Er is ook een versie voor kinderen. Uiteindelijk levert dat een ‘spinnenweb’ op waarin je mooi kunt zien op een schaal van 1-10 op welke gebieden je tevreden bent met je gezondheid en waar nog wat te verbeteren valt.

Wat ik heel mooi vind aan dit concept, is dat je je realiseert dat ook mét een smetje (lees: ziekte, aandoening) je je op vele gebieden nog steeds heel gezond kunt voelen. Een positieve opsteker dus.

Positieve gezondheid kijkt naar 6 pijlers: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Met het ‘spinnenweb’ in de hand kunnen arts en patiënt het gesprek aangaan over:

‘Wat is voor u echt belangrijk, wat zou u willen veranderen en wie of wat in uw omgeving kan u daarbij helpen?’

In zo’n gesprek kunnen arts en patiënt de focus verleggen van de ziekte, de pijn of de klachten naar wat iemand wil in zijn/haar leven en wat de arts of anderen kunnen doen om de patiënt daarbij te helpen.

Meet informatie vindt u op de website van het Institute for Positive Health: www.iph.nl.